Várható olvasási idő: 13 perc

Jól tudjuk, hogy minden webáruház egyedi a maga módján. Rengeteg trend van jelenleg, melyek bevezetése követendő példa, de valljuk be őszintén, ezek nem feltétlen generálnak konverziókat, vásárlásokat. Ilyen trend például az animált megjelenések alkalmazása.

Több olyan funkció van ezekkel szemben, melyek jelenléte hosszútávon valóban fontos és kimutatható eredményeket szállítanak.

Felhasználóbarát felépítés

Több kimutatásban is olvasható, hogy a vásárlók 76%-a szerint a legfontosabb, hogy egy webáruház felhasználóbarát legyen, és megtalálják azt, amit valóban keresnek is. Így ezt ki is tűzhetjük az egyik legfontosabb célnak: vásárlóink valóban egyszerűen, kényelmesen jussanak el a kívánt termékhez.

Mivel webáruházakban percek alatt dőlnek el vásárlások, így valóban fontos, hogy összpontosítsunk arra, hogy minél jobb felhasználói élményt nyújtsunk vásárlóink számára.

Két rövid példa, ami segíthet ebben nekünk:

  • Az egyszerűbb keresőket cseréljük le úgy, hogy autocomplete funkció kapjon bennük helyet.
  • A webáruház navigációja legyen letisztult, jól látható és teljesen egyértelmű.
Webáruház fejlesztés, Debrecen

Mobileszköz barát webáruház

2019-ben már szinte minden második vásárló okostelefonról / tabletről érkezik. Nem is lehet kérdés, hogy a legjobb felhasználói élményt akkor fogjuk nyújtani a vásárlóknak, ha webáruházunk reszponzív megjelenéssel rendelkezik, és így a honlap tartalma az adott eszközhöz alkalmazkodik.

Így igen jó példa erre, hogy a walmart.com oldala 98%-kal növelte a mobilos eladásokat azután, hogy okoseszközre optimalizálták oldalukat.

Több esetben kifejezetten mobile-first webáruház fejlesztése ajánlott, de utólagos optimalizálással is elérhető a mobileszköz barát megjelenés, mely segítségével a vásárlások számán kívül a keresőben történő elhelyezkedésünkön is tudunk javítani.

Nagy felbontású képek és videók

Webáruházat létrehozni úgy, hogy egy termékhez egy képet töltünk fel hatalmas hiba. Pár évvel ezelőtt még elég lehetett, de manapság már arra van szükség és a vásárlók részéről kiemelkedően nagy az igény, hogy minél több és minél jobb minőségű termékkép kerüljön feltöltésre. Ebből sosem elég. Professzionális minőségű képekkel dolgozzunk, melyek legyenek nagyíthatóak és különböző szögekből lehessen megnézni a terméket, különböző környezetekben.

A modern webáruházak már akár más közösségi oldalakról (pl.: Instagram) is átvesznek a felhasználók által feltöltött fotókból, hiszen így még kézzelfoghatóbb az adott termék.

Fontos szempont, hogy a megnövekedett felbontásokkal szinkronban kiváló minőségű képoptimalizálást hajtsunk végre. A nagy betöltődési idő ellen is küzdeni kell, hiszen a potenciális vásárlók 39%-át elveszíthetjük, ha nagy betöltődési idővel jelenik meg webáruházunk.

Nem csak a termékleírás a fontos, képpel tudjuk eladni a terméket.

Vásárlói vélemények

A vásárlók 95%-a olvas véleményt a termék megvásárlása előtt.
Ez elég nagy szám.

A legtöbb várásló csak olyan helyről vásárol, ami legalább 4 csillaggal rendelkezik az 5-ből.

És bár a legtöbb webáruház tulajdonos azt gondolja, hogy a negatív vélemény nagyon lehúzza a webshopját – ők tévednek. Ha olyan terméket értékesítünk, ami adatlapján csak pozitív vélemény szerepel, ott az érdeklődők is kételkedni fognak, hiszen felmerül a cenzúrázás lehetősége és a hamis pozitív vélemények szerepeltetése.

Speciális ajánlatok

Rengeteg webáruház hagyományos marketing megoldásokat választ az érdeklődés felkeltésére, szinten tartására. Ilyen pl.: az email-es hírlevelek, közösségi média, stb.

Akik valóban szeretnék első kézből értesíteni az érdeklődőket, azok ezt a lépést megelőzik azzal, hogy webáruházuk fejlécében (akár sarokban, de inkább szembetűnő helyen) promóciós csíkot tüntetnek fel, benne az aktuális akcióval (pl.: Ingyen házhozszállítás egész decemberben).

Fontosak a speciális ajánlatok, hiszen amikor a vásárló azt érzi, hogy ilyen ajánlatba futott, az növeli a bizalmát és motiválja a vásárlásra.

Amikor egy webáruház több aktuális / állandó ajánlattal rendelkezik, akkor érdemes egy külön aloldal létrehozása, ahol lista szerűen, de szépen megjelenítve tüntethetjük fel a promóciókat.

Kívánságlista

Egyik kedvenc elem, hiszen bizonyos termékköröknél nagyon jól működnek a kívánságlisták. Ilyen terület az ajándékvásárlás, könyvek, ruházati webáruházak.

Egy webáruház kívánságlisták nélkül olyan, mint egy autó üzemanyagtank nélkül. Nincs annál jobb dolog, amikor a vásárló saját listát építhet a webáruházban lévő termékekről, hiszen így létrejön egy alapszintű elköteleződés. A kedves érdeklődő így vissza fog térni hozzánk és már lesz esély arra, hogy vásárolni is fog.

Amennyiben a vásárló megteheti, hogy publikussá teszi kívánságlistáját, akkor még többet érünk el vele, hiszen ha megosztja másokkal, ők is meg fogják tekinteni oldalunkat, esetleg pont ők fognak vásárolni.

Megtekintés az üzletben, átvétel az üzletben

A webáruházak jelentős része nem rendelkezik hagyományos üzlettel, viszont amelyik igen, ott ajánlott a termékadatlapokon az üzlet, vagy üzletek raktárkészleteinek megjelenítése, továbbá az, hogy a vásárló üzletben is átvehesse a terméket.

Sokan jobban szeretik élőben is megtekinteni vásárlás előtt a terméket, számukra ez kiemelten hasznos jellemző.

Ajánlott termékek

Sok marketinges szeretné elérni azt a hatást, ami az ajánlott termékekkel tökéletesen ki lehet váltani. Amikor valaki vásárol egy laptop-ot, akkor miért ne ajánlhatnánk fel számára egy minőségi, vízálló, de mégis környezetbarát anyagokból készült táskát, vagy egy teljesen ergonomikus egeret?

Az ajánlott termékek persze kikerülhetnek különböző, de akár azonos kategóriából is, pl.: “Akik ezt a terméket vásárolták, az alábbiakat is megtekintették”.

Részletes tájékoztatók és Gyakran Ismételt Kérdések

A vásárlások szerves része a vásárlók pontos tájékoztatása. Ez az igény egyre többször felmerül napjainkban – olyan webáruházakban, ahol nincs alapos termékleírás, szükség esetén pontos termékspecifikáció, ott érezhetően kevesebb a vásárlás. Érthető módon, hiszen a vásárlók szeretnének minél több információt tudni a termékről.

Arról nem is beszélve, hogy egy professzionálisan létrehozott termékadatlap, részletes leírásokkal és minőségi képekkel valóban egy prémium webáruház benyomását kelti.

A Gyakran Ismételt Kérdések oldal létrehozása hasonlóan fontos. A vásárlók így könnyebben találhatják meg azokat a lényeges információkat, melyek a vásárló számára csökkenti az internetes vásárlással járó bizonytalanságot, így növelve a vásárlói bizalmat.

Közösségi média kapcsolata

A vásárlók jelen vannak a közösségi médiában. Szinte mindenki használja a Facebook-ot, de az Instagram felhasználóbázisan is kiemelkedő. A webáruház miért ne jelenne meg ezeken a platformokon?

Közösségi média marketing

Gondoljunk csak arra, hogy már a közel 30 éve olyan reklámok futnak, melyek tökéletesen hatnak a vásárlók érzelmeire. Érzéseket váltanak ki, emlékeket idéztetnek fel, kötődést alakítanak ki.

A közösségi oldalak a legjobb lehetőségek erre, hiszen ott a webáruház nagyon közvetlenül tudja elérni a vásárlóit, és sikeresen meg lehet teremteni a kapcsolódási pontot a termékek és a jövőbeli vásárlók között is.

Biztonságos vásárlás

Ez az a pont, ami az utóbbi időben kifejezetten fontossá vált, így 2020-ban is szem előtt kell tartanunk.

A vásárlók nem szívesen kockáztatnak. Nem szeretik azt sem, ha piros nyitott lakatot látnak a böngésző címsorában. Igenis szükség van az SSL tanúsítványokra, a HTTPS-es hivatkozásokra és a zöld lakatra a böngésző címsorába. Ez már alapból sokak számára megnyugtató.

Egyre több webáruházban megjelenik a kétfaktoros hitelesítés is, így a felhasználók egy újabb védelmi funkció használatával tudnak regisztrálni, belépni az oldalra.

Az adatvédelmi tájékoztató a GDPR-rel köszönhetően került reflektorfénybe – előtte sajnos csak kevés webáruház vette a fáradtságot, hogy részletes, pontos adatvédelmi tájékoztató mutasson fel vásárlói számára.
Az adatvédelmi tájékoztató hivatkozását nem csak oldalba belépéskor szükséges megjeleníteni, hanem a webáruház láblécébe is szerepeltetni kell.

Fizetési módok a webáruházban

Amikor webáruház tervezést végzünk, mindig jelezzük, hogy adják meg vásárlóik számára a választási lehetőséget. A lehetőségek száma hatalmas, alapvetően az utánvét, a banki előre utalás, az online bankkártyás fizetés, a PayPal-fizetés integrálása a legnépszerűbb webáruházakban szerepeltetett fizetési módok.

Természetesen előfordul, hogy egy webáruház gazdasági, vagy korábbi tapasztalatok miatt nem szeretne bizonyos fizetési módokat bevezetni, de ilyenkor ajánlott jelezni a vásárlók felé, hogy miért nem tesszük meg.
Pl.: a Bitcoin elfogadása idehaza még elég merész mutatvány, természetesen egy webáruház részéről érthető, ha nem kerül be a fizetési folyamatok közé. Egy, az előzőtől általánosabb eset, amikor a webáruház nem szeretné az online fizetést bevezetni.

TheTrendplus.com Webáruház fejlesztés

Ilyen esetekben az átláthatóság érdekében érdemes a fizetési információkról szóló oldalon feltüntetni olyan információt, hogy bizonyos – akár máshol már megszokott – fizetési folyamatot miért nem használ a webáruház.
Pl.: utánvétes fizetés kizárása esetén azt, hogy a webáruház egyedileg gyártja a terméket, ami költségeit a befizetés fedezi.

Részletes szállítási információk

A webáruházak elhagyott kosarainak jelentős része akkor keletkezik, amikor a vásárló szembesül a valós szállítási költséggel.

Ajánlott tehát, hogy a szállítási költségeket egyértelműen kommunikáljuk a vásárló felé, akár az oldal fejlécében, akár a termékadatlapokon. Hiszen miért ne tűntethetnénk fel egy termékkategória összes termékénél, hogy azt ingyen szállítjuk ki?

Ide illő statisztikai adat, hogy azok a webáruházak, ahol lehetőség van ingyenes szállításra, ott 30%-kal többet költenek egy vásárlás alatt a vásárlók.

Amennyiben kuponnal szeretnénk a vásárlónak lehetőséget adni az ingyenes szállításra, akkor azt ajánlott minden oldal fejlécében feltűntetni.

Kapcsolatfelvételi lehetőségek

Egy webáruházban mindig szükség van kapcsolatfelvételi lehetőségek biztosítására. Ajánlott, hogy ezek közül is minél több lehetőséget biztosítsunk oldalunkra látógató személyeknek.

Egy jól elhelyezett, szépen prezentált hivatkozás a “Kapcsolat”, vagy “Ügyfélszolgálat” oldalra, és egy informatív oldal, telefonszámokkal, email címekkel, akár ügyfélszolgálati rendelkezésre állási időpontokkal, online űrlappal, chatbottal azt érheti el, hogy a vásárlói bizalmat tovább építsük.

Ha tudnak kérdezni tőlünk, tudjunk válaszolni, és azt tegyük minél előbb, hogy érezze a vásárló, hogy fontos számunkra!

Termékek visszavétele

Jogszabályok szerint is lehetősége van a vásárlóknak a termékek visszaküldésére, amennyiben nem esnek bele pár érzékeny kategóriába. Ajánlott ezért, hogy a termék visszaküldésének folyamata legyen jól láthatóan elhelyezve, egyértelműen leírva a vásárlók számára.

Sok vásárló fél attól, hogyha pl.: rossz méretű ruhát rendel, akkor mi lesz a visszaküldés, csere folyamata. Építsük tovább a bizalmat, nyugtassuk meg a vásárlókat, hogy a webáruház partner nekik ebben!

Ne felejtsük el, hogy a minőségi ügyfélkezelésnek hatalmas marketing értéke lehet!

Webáruház készítés, webáruház fejlesztés, módosítás

Ne felejtsük el, hogy sosem késő egy meglévő webáruházba ezen funkciók beépítése, vagy ha valóban szükség van rá, akkor a webáruház átszabása.

Egy-egy ilyen módosítás hatalmas előnyt jelenthet versenytársainkkal szemben, és bármelyik alkalmazásával közelebb kerülhetünk vásárlóinkhoz!

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne webáruházakkal, webfejlesztéssel, marketing szolgáltatásokkal kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal!