Várható olvasási idő: 3 perc

Rendszeresen érkeznek hozzánk olyan megkeresések, melyek elkezdett, de félbe hagyott weboldalak befejezéséről szólnak. A legtöbb esetben az oldalt korábban elkészítő fejlesztők elérhetetlenné válnak, érdekes megoldásokat maguk után hagyva.

Oldalépítő bővítmények

Szakmai fórumokon rendszeresen felmerülő téma a hazai WordPress fejlesztők aktuális helyzete. Az utóbbi években megjelentek olyan – úgynevezett oldalépítő – bővítmények WordPress alá, melyekkel kevés fejlesztői ismerettel is lehetőség van oldalak létrehozására. Ezek igazából csodás rendszerek, hiszen valóban rengeteg lehetőség van bennük, és bizonyos esetben mi sem vetjük meg használatukat – bár a mi projektjeink kb. 10%-ában fordulnak csak elő. Nem is az oldalépítő bővítményekkel és azok profi használóival van a fő probléma, hanem olyan “fejlesztőkkel”, akik releváns programozási ismeretek nélkül próbálnak teljes oldalakat, webáruházakat “lefejleszteni” a fenti eszközök használatával.

Szakmailag megközelítve

A WordPress weboldalak megjelenésének létrehozásánál / módosításánál a minimális elvárt fejlesztői tudás a valid HTML, továbbá CSS, és JavaScript nyelv használata, de komplex fejlesztési feladatokat csak haladó PHP és SQL tudással lehet elvégezni. Ezek hiányában egy komolyabb háttérfeladat megoldása, egy szebb megjelenés létrehozása, vagy egy biztonsági rés kijavítása lehetetlenné válik – ilyenkor marad félbe a legtöbb projekt.

Természetesen nem helyes általánosítani, nem is tesszük ezt. Rengeteg példát láttunk, olvastunk minden oldalról – de a mi szemszögünkből a legfontosabb az, hogy az ügyfeleink ne érezzék átverve magukat, ezért is szoktuk jelezni számukra, hogy ne dőljenek be a kecsegtető, 30 000 – 40 000 Ft-os árajánlatoknak, a 150 000 Ft alatti webáruház fejlesztéseknek, mert ezek valóban sok veszélyt jelentenek – jó esetben csak az ügyfél idejét rabolják, de rosszabb esetben anyagi kárt is okozhatnak.

Bármilyen kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, a TheTrendPlus.com csapata áll rendelkezésedre!